Säkra lösenord
Det du ska tänka på är att inte ha samma lösenord till allt, för om någon kommer åt ditt ena konto, så kommer de komma åt allt. Något som ofta förekommer är att vi har ett alldeles för kort lösenord som är lättgissat. Ett bra lösenord som är svårt att knäcka är ett långt lösenord med både små och stora bokstäver, specialtecken och siffror. Nackdelen med detta är att det blir väldigt svårt att komma ihåg. Ett tips är därför att lägga in en mening eller en fras som betyder något för dig och sedan slänga in några siffror och tecken. Då kommer det bli lättare att komma ihåg. Det viktigaste med lösenordet är att det är långt. Du kan även använda dig av krångliga lösenord som inte har någon mening alls, men då kommer du behöva skriva ner det eller lagra det någonstans. Du kan även använda dig av tjänster på nätet som håller koll på dina krångliga lösenord. Exempel på detta är lastpass eller dashlane. E-post kontot är det viktigaste stället att ha ett starkt och säkert lösenord på därför att om en bedragare tar sig in där så kan hen bara gå in på alla andra ställen du har konton och välja ”glömt lösenord”. Detta är något att ha i åtanke. Något som är bra att använda är tvåfaktorsinloggning, precis som du har när du ska logga in på banken. Välj detta där det finns eftersom det ökar säkerheten.
Programsäkerhet
Alla program kan innehålla skadlig kod. De mest kända och populära programmen har minst risk att innehålla det medans de okända programmen som kanske inte är uppdaterade på länge har högre risk att innehålla skadlig kod. Du borde därför inte bara ladda ned program i onödan utan installera endast det du behöver och installera inget som verkar osäkert och ostabilt. Avinstallera de program som du inte använder längre. Se även till att alltid uppdatera operativsystemet till det senaste för att öka säkerheten, även program som du använder. Därmed minimerar du risken för att utsättas för nyupptäckta säkerhetshål. När du surfar ska du aldrig installera program som du uppmanas till i popups som dyker upp, detta gäller även falska meddelanden som talar om att du behöver uppdatera drivrutiner eller ta bort virus m.m.
Säkerhetsprogram
Alla datorer idag bör ha ett antivirusprogram. Ibland finns det förinstallerat. Ett antivirusprogram specialiserar sig för att hitta skadlig kod på datorn. Den mesta skadliga koden är riktad åt Windows eftersom MacOS är väldigt säkert, så är du ändå inte helt säker där heller. Det finns även många säkerhetsprogram som har inbyggt webbskydd. Tips på antivirusprogram för Windows är exempelvis Norton och Bitdefender. Tips på antivirusprogram till MacOS är Intego. Se även till att hålla ditt antivirusprogram uppdaterat för att säkra dig mot nyupptäckta säkerhetshål.
E-postsäkerhet
E-post är inte lika säkert som du kanske tror. Man kan jämföra ett e-postmeddelande med ett vykort. Med det så menas det att vem som helst i kedjan som skickar ut mejlet till mottagaren kan läsa innehållet. Precis som att brevbäraren bara kan läsa på baksidan av vykortet. Därför ska du inte skicka någon känslig information med E-post. Om du ska göra det kan du använda dig av kryptering.
Nätfiske
Det är lätt hänt att man blir lurad på sociala nätverk såsom facebook. Facebook ligger faktiskt högst upp på listan när det gäller bedrägeri. Det bedragarna försöker komma åt är främst dina inloggningsuppgifter eller kreditkortsinformation. De kan utge sig för att vara från din bank eller från posten exempelvis. Därför gäller det att du alltid är på din vakt. Om vi tar facebook som exempel så är det så här bedrägerierna brukar se ut. Det kan vara att en hacker hackar sig in på ett användarkonto, oftast de som har svaga lösenord samt som inte använder sig av tvåfaktorsautentisering. Därefter publicerar de länkar till nätfiskessidor så att användarens alla vänner ser detta och klickar på det. Eftersom det är någon som de känner som har publicerat det så tror de att det är något som är tryggt. Därför är det viktigt att du alltid är försiktig när du får meddelanden eller vänförfrågningar. Även om meddelandet kommer från någon som du känner kan det vara någon annan som skriver till dig. Ett exempel på bedrägeri som sker via E-post kan vara att man får ett mejl som utger sig för att vara från en social medie som kanske säger att ditt lösenord är för svagt och behöver förnyas och på det sättet så får bedragaren dina uppgifter. Bedragarna följer även samhället, de hoppar på stora händelser och använder det till deras fördel för att lura folk. Du ska därför alltid vara kritisk till allt du blir efterfrågad till att klicka på.
Kortbetalningar
Att betala med kort på nätet är oftast väldigt säkert så länge du tänker på några grundläggande saker. Du ska aldrig lämna ut dina kortuppgifter på en sida som inte är krypterad. Om du gör det så skickas dina uppgifter ut i klartext på nätet och vem som helst på vägen kommer kunna se de. För att veta att sidan är säker kolla efter det låsta hänglåset uppe vid adressfältet. Du ska också vara försiktig med att lämna ut dina kortuppgifter till sidor med exempelvis piratkopior eller olagliga läkemedel då de lika gärna kan stjäla dina uppgifter istället för att leverera det du har beställt. Använd dig av klarna, paypal eller liknande kända betalningssystem när du handlar på nätet så att du vet att dina kortuppgifter är säkra, eftersom då får aldrig e-handlaren reda på dina kortuppgifter. Förut när man handlade på nätet behövdes bara kortnummer, giltighetstid och cvc. Nu behövs även bankid eller annan e-legitimation eller en sms kod. Men det finns fortfarande e-handlare utomlands som inte har detta system så du ska ändå vara försiktig. För säkerhets skull kan det vara bra att låsa sitt kort till köp utomlands, vilket kan låsas upp om du är utomlands och ska göra kortköp. En annan sak som kan förekomma är att även seriösa handlare gör att du blir bedragen p.g.a. Att deras databas blir hackad så att kortnumren sprids till bedragare, dock så är risken liten.
Wi-Fi
Att ansluta till öppna nätverk på stan eller när man är ute och reser kan vara något man vill göra, detta ska man dock vara försiktig med. Det kan vara att nätverket inte är krypterat och vem som helst kan avlyssna trafiken och få tag i inloggningsuppgifter o.s.v. Bedragare kan även sätta upp egna nätverk för att få tag i uppgifter genom att döpa sitt nätverk till exempelvis “Pressbyrån”, din enhet sparar även nätverksnamn och ansluter automatiskt om du har varit ansluten till nätverk med samma namn tidigare. På detta sättet kan de få tag i värdefull data och information som du skickar. Var därför observant och anslut dig inte till okrypterade nätverk. Ett tips kan vara att använda sig av en VPN.