Rensa upp bland dina filer
Kolla igenom din disk på datorn, oftast är det bilder/videos eller applikationer som tar upp mest utrymme. Ta bort det du inte behöver. Du kan även använda applikationer som SpaceSniffer vilket är väldigt bra verktyg för att se vad som tar upp plats på disken samt ta bort det. Kolla även papperskorgen efter att du har raderat saker och töm den annars kommer det fortfarande ligga kvar och ta upp plats på disken. Det finns även en applikation i Windows som heter diskrensning som är förinstallerad. I MacOS finns det ingen förinstallerad applikation, en populär applikation för detta är CCleaner. I dessa applikationer kan du rensa disken från saker som du inte behöver utan bara ligger och tar upp onödig plats.
Program och bakgrundsaktiviteter
Något som segar ned datorn mycket är program. De kan även ligga och jobba i bakgrunden utan att du märker det. För att snabba upp datorn kan du stänga ner det du inte använder, webbläsare är ett exempel på något som segar ner datorn. Om du ska använda webbläsaren kan det räcka med att stänga ner de flikar som du inte använder. För att se vad som drar mest kraft i datorn kan du använda dig av den förinstallerade applikationen aktivitetshanteraren i Windows och aktivitetskontroll i MacOS.
Windows: Högerklicka på aktivitetsfältet (längst ned), välj “aktivitetshanteraren” sedan ser du alla processer. De som är högst upp på listan är de som kräver mest. Du kan avsluta de de inte använder genom att högerklicka och trycka “avsluta aktivitet”. Tänk på att det även kan vara saker som du inte vet vad gör, googla då innan du stänger det.
MacOS: Gå till program, välj verktygsprogram sedan tryck aktivitetskontroll. Här kan du se vad som kräver mest och sedan avsluta det genom att sekundärklicka på programikonen och välja avsluta. Tänk på att det även kan vara saker som du inte vet vad gör, googla då innan du stänger det.
Rengöring av den fysiska datorn
Något som kan sega ner din dator är överhettning. Det kan orsakas av att det har samlats damm och smuts i datorns komponenter. Detta ska helst göras regelbundet för att upprätthålla datorns fulla potential. Om datorns komponenter når en för hög temperatur resulterar i att datorn sänker ner sin hastighet för att inte skada komponenterna, vilket då gör att datorn upplevs som långsam.
Rengöring av stationär dator
Innan du börjar städa din dator, börja med att stänga av den samt koppla ur all utrustning. För att få ur all ström ur systemet tryck på av/på knappen några gånger. Ta gärna på dig en mask då det kan yra upp damm i luften så du slipper andas in det. Sedan måste du jorda dig själv för att inte skada datorns komponenter. Du kan använda dig av ett så kallat ESD-armband.
- Öppna upp datorn, oftast några skruvar på baksidan. Placera den på ett ställe där dammet kan blåsa iväg, exempelvis utomhus.
- Börja med att använda en dammsugare för att ta det grövsta. Det är viktigt att du ställer in den på en låg styrka samt att du håller lite avstånd till komponenterna så att du inte skadar de.
- Nästa steg är att städa ur allt damm i datorn och det gör du enklast med tryckluft. Det finns tryckluft på burk att köpa i affär. Med korta tryck blåser du ur dammet från ställen du annars inte kommer åt.
- På fläktarna är det vanligt att det fastnar damm och smuts som inte går bort med tryckluft. Där kan du använda dig av ISO propylalkohol eller liknande för att göra rent.
- Om inte datorn har blåsts ur på länge kan det hända att damm och smuts har satt sig svårare till i komponenterna. Då krävs det en djupare rengöring där man kopplar ur alla komponenter och gör rent de en efter en med tryckluft.
Det är rekommenderat att du rengör datorn med 3-6 månaders intervall med djupare rengöring med 12 månaders intervall. Detta beror såklart på vilken miljö datorn befinner sig i.
Rengöring av laptop
Innan du börjar städa din laptop, börja med att stänga av den samt koppla ur all utrustning. Ta gärna på dig en mask då det kan yra upp damm i luften så du slipper andas in det. Sedan måste du jorda dig själv för att inte skada datorns komponenter. Du kan använda dig av ett så kallat ESD-armband.
- Öppna upp laptoppen, detta varierar från laptop till laptop hur svårt det är samt hur mycket man kommer åt. Tänk även på att detta kanske kommer ogiltigförklara garantin. Ta även ut batteriet.
- Börja med att använda tryckluft. Det finns tryckluft på burk att köpa i affär. Med korta tryck blåser du ut det värsta dammet i kylflänsar, fläktar och på övriga komponenter. Börja från mitten och blås sedan ut mot kanterna och ut genom laptoppens ventilationshål.
- Ta ut lättåtkomliga komponenter såsom RAM-minne, fläktar och hårddiskar. Googla om du är osäker på hur du får ut dom. Blås rent komponenterna med korta tryck med tryckluft samt blås på deras platser och runt om. Nu kanske du kommer åt kylflänsar som du inte kom åt innan.
- Om laptoppen inte går att öppna, blås endast in genom dess ventilationshål och försök få ut så mycket damm och smuts som möjligt.
- Sätt nu ihop laptoppen igen.
- För att rengöra utsidan från damm och smuts eller eventuella fläckar kan du använda dig av en mikrofiberduk, desinfektionsdukar, ISO propylalkohol, samt tops för svåråtkomliga platser. Du kan även blåsa med tryckluft.
Det är rekommenderat att du rengör laptoppen med 3-6 månaders intervall, detta beror dock på vilken miljö laptoppen befinner sig mest i.
Byte av kylpasta
När kylpastan blir gammal torkar den ut och blir ineffektiv. Detta kan därmed leda till överhettning. Kylpasta finns mellan processorkylaren och processorn samt i grafikkortet mellan kylaren och grafikkortets huvud-chip. Att byta kylpasta på ett grafikkort är dock väldigt krävande och man måste veta hur man gör annars kan man skada eller förstöra grafikkortet helt. Kylpasta används för att värmen ska ta sig mellan processorn/grafikkortet och kylaren, det är viktigt att kylpastan är i gott skick för att kylningen ska fungera optimalt och datorn ska kunna prestera. Man bör byta kylpasta med 2-3 års mellanrum.
Byt ut komponenter
Om du har en äldre dator kan det vara komponenterna som segar ner datorn. Det finns några komponenter som kräver ett relativt mindre ingrepp att byta/uppgradera som gör stor skillnad i datorns presterande. Byta ut hårddisken till en SSD hårddisk eller utöka RAM-minnet. Att byta till en SSD ger alltid stor skillnad då det snabbar upp systemet vid all användning. Att uppgradera RAM-minnet gör som mest skillnad när det finns behov för det. M.2 SSD diskar är de snabbaste diskarna på marknaden. För att kunna ha en M.2 disk måste man ha en sådan plats på sitt moderkort. Att byta övriga komponenter är svårare samt dyrare. Då kan det vara bättre att köpa en ny dator istället eller kontakta en professionell som kan tala om för dig ifall uppgraderingen skulle vara värdig samt göra skillnad. Vi hjälper dig gärna med allt detta på MobilIT.
Byte/uppgradering av lagringsdisk
Innan du börjar fixa med din dator, börja med att stänga av den samt koppla ur all utrustning. För att få ur all ström ur systemet tryck på av/på knappen några gånger. Sedan måste du jorda dig själv för att inte skada datorns komponenter. Du kan använda dig av ett så kallat ESD-armband.
Uppgradering
- Gör alla nödvändiga förberedelser som finns nämnda ovan.
- Öppna upp datorn, oftast några skruvar på baksidan.
- Lokalisera din nuvarande lagringsdisk. Se till att du har plats till en till.
- Lokalisera kablarna som går till disken samt vart de går. Kolla så att du har en SATA power kabel ledig samt en SATA datakabel ledig. Se även till att det finns plats i moderkortet att koppla in SATA datakabeln samt vid behov att det finns plats i nätaggregatet att koppla in en till SATA power kabel.
- Skruva fast den nya disken där den får plats. Se till att den sitter fast.
- Koppla in SATA datakabeln samt SATA power kabeln med försiktighet. Se till att kablarna ligger snyggt samt att de inte kommer hamna i kläm.
- Stäng datorn igen.
- Öppna BIOS och kolla så att datorn kan se disken samt att bootordern ser bra ut så att datorn kan starta och komma in i operativsystemet.
- Boota till operativsystemet.
Byte
- Flytta över all din nuvarande data på en annan lagringsenhet. Lägg in all din data på den nya disken.
- Gör alla nödvändiga förberedelser som finns nämnda ovan.
- Öppna upp datorn, oftast några skruvar på baksidan.
- Lokalisera din nuvarande lagringsdisk.
- Lokalisera kablarna som går till disken.
- Skruva loss samt koppla ur den nuvarande disken med försiktighet.
- Skruva fast den nya disken där den får plats. Se till att den sitter fast.
- Koppla in SATA datakabeln samt SATA power kabeln med försiktighet. Se till att kablarna ligger snyggt samt att de inte kommer hamna i kläm.
- Stäng datorn igen.
- Öppna BIOS och kolla så att datorn ser disken.
- Boota till operativsystemet. Vissa problem kan inträffa eftersom det är en ny disk och detta kan kräva en ominstallation av operativsystemet
Installation av M.2
- Gör alla nödvändiga förberedelser som finns nämnda ovan.
- Öppna upp datorn, oftast några skruvar på baksidan.
- Lokalisera din M.2 diskplats på moderkortet.
- Ta bort det eventuella skyddet över diskplatsen samt skruva bort skruven.
- Koppla in disken på en vinkel.
- Använd skruven för att trycka ned disken och sedan skruvar du fast den.
- Sätt på det eventuella disk skyddet ovanpå disken.
- Stäng datorn igen.
- Öppna BIOS och kolla så att datorn ser disken samt att bootordern ser bra ut så att datorn kan starta och komma in i operativsystemet.
Byte/uppgradering av RAM-minne
När du ska uppgradera ramen är det viktigt att du köper samma ram som du redan har, alltså med samma specifikationer. Annars kommer det inte att fungera som det ska. Om du köper helt ny ram att uppgradera med. Se till att du köper rätt minne som passar till din sockel, exempelvis DDR4. Se också till att ditt moderkort fungerar med de nya minnes hastigheterna samt storleken. Kolla i moderkortets manual vilka av RAM socklarna som ska användas. Innan du börjar fixa med din dator, börja med att stänga av den samt koppla ur all utrustning. För att få ur all ström ur systemet tryck på av/på knappen några gånger. Sedan måste du jorda dig själv för att inte skada datorns komponenter. Du kan använda dig av ett så kallat ESD-armband.
Uppgradering/byte
- Gör alla nödvändiga förberedelser som finns nämnda ovan.
- Öppna upp datorn, oftast några skruvar på baksidan.
- Lokalisera dina RAM-minnen på moderkortet
- Om du ska använda ditt/dina befintliga minne/minnen installera det/de nya minnet/minnena genom att trycka ned de låsspärrar som behövs.
- Om du ska byta ut ditt/dina befintliga minne/minnen. Ta bort de gamla minnena genom att trycka ned en eller två av låsspärranra som sitter på vardera sida av minnet. Dra sedan försiktigt ur det gamla minnet.
- Låt låsspärren/låsspärrarna vara öppna eller tryck ned nya vid behov. Kontrollera att du har stickan åt rätt håll och installera det/de nya minnet/minnena genom att trycka in det/de i sockeln, det behövs lite kraft. Vänta tills du hör att det klickar till och låsspärrarna går i.
- Kontrollera att de sitter på rätt plats samt att de är ordentligt installerade.
- Stäng datorn igen.
- Öppna BIOS och kolla så att datorn ser minnena och att det är rätt storlek samt hastighet.
Defragmentering
Något man kan göra med mekaniska hårddiskar är att defragmentera de. Detta gör att datorn snabbare kan läsa av de och därmed ökar hastigheten som systemet jobbar på. Om du har en modernare dator med ssd så är detta något som du absolut inte ska göra, då kan du nämligen förstöra disken. Innan du börjar fixa med din dator, börja med att stänga av den samt koppla ur all utrustning. Sedan måste du jorda dig själv för att inte skada datorns komponenter. Du kan använda dig av ett så kallat ESD-armband.
http://www.datormecka.se/underhall-datorn.html
https://teknifik.se/2016/02/gora-datorn-snabbare/
https://gamingutrustning.se/rengora-dator/
https://www.thefastcode.com/sv-eur/article/how-to-properly-clean-your-gross-laptop?
https://swedroid.se/forum/threads/kylpasta-cpu-laptop-hp-g62.167539/